Obsesiile săptămânii cu Cosmin Galu

Obsesiile săptămânii este prima mea serie de articole în care îți prezint oamenii frumoși din viața mea, oamenii care consider că merită să-i cunoști și tu. De ce? Pentru că trăiesc din pasiune, sunt fericiți și își îndeplinesc mai tot ce își propun! Iar aceste așa zise obsesii ne ajută să descoperim câteva detalii din viețile lor, comori de altfel, ce pot fi extrase pentru a ne îmbunătăți propria noastră poveste, pentru a ne contura propriul nostru succes personal, oricare ar fi acesta.

Săptămâna aceasta vreau să ți-l prezint pe Cosmin Galu, invitatul următoarei ediții de Bizbox, organizate pe 18 Septembrie la librăria Scienta. Deci ai ocazia să-l citești și apoi să-l cunoști și live! 

Hai, să-i dăm bice!

Norbert: Spune-mi câteva rânduri despre tine; cine este Cosmin Radu Galu? Imaginează-ți că ne aflăm la un TED Conference. Ce informații ai oferi despre tine publicului pentru a te cunoaște cât mai bine?

Cosmin: Sunt un om liber, lejer visător și de cele mai multe ori sociabil. Am făcut multe greșeli în viață dar nu am rămas blocat în ele. Sunt dintre ăia care țin cu americanii bașca vreau și monarhie.

Norbert: Spune-mi, ce visai când erai mic? Povestește-ne un pic despre tine și orașul nostru, Arad. Cine ești astăzi și care sunt aele Hobby-uri care te activează? Descrie un pic și concepțiile tale asupra vieții, călătoriile și orașele tale preferate!

Cosmin: Unul din primele filme, văzute la Dacia, a fost Superman. Și când eram copil visam că sunt superman. Apoi am intrat la Drept,  și am revenit cu picioarele pe pământ.

Aradul am început să îl descopăr în gimnaziu când mă plimbam după ore prin oraș. Cea mai veche imagine din memorie o am cu clădirile de pe Horia. Îmi par și acum impunătoare. Era în prima dimineață de școală din clasa a V-a când le-am văzut. Mergeam pe jos și îmi păreau grozav de înalte. Mă întrebam cum de au reușit oamenii să le construiască. Apoi am intrat pe holul principal de la Moise Nicoară și m-am pierdut complet. Scările, coloanele, ferestrele ușile, încăperile totul era impunător. Nu semăna deloc cu școala generală. Apoi am descoperit malul Mureșului, podul Decebal, parcurile și nu în ultimul rând salata de fructe de la cofetăria hotelului Parc. Salata de fructe era o minune în “epoca de aur” a lui Ceaușescu. Mult mai târziu am aflat istoria acestor locuri și cum și mai ales de ce au fost construite.

Am lucrat în administrație, am coordonat campanii electorale, am fost voluntar în multe proiecte, am condus mulți ani o firmă de asistență juridică, am avut și un magazin cu produse de uz casnic și o firmă de publicitate iar acum lucrez în domeniul consultanței și a dezvoltării resurselor umane. Practic concep și livrez cursuri de dezvoltare a abilităților de a coordona echipe și procese. E cel mai fain lucru pe care l-am făcut în zona profesională, îmi place și simt că mă potrivesc cu ce fac.

Mi-e greu să spun că am un hobby. Îmi place să înot dar nu o fac consecvent. Îmi place baschetul dar nu am mai jucat de vreo cinci ani. Am descoperit sportul de contact dar cum călătoresc mult nu m-am mai antrenat. Sunt și lucruri care îmi plac și reușesc să le fac. Urmăresc atent situația politică externă. Tatăl meu mi-a cultivat atenția le ce se întâmplă în jurul nostru. Îmi citea diverse cărți de istorie și știam de “Europa Liberă” de copil. Așa urmăresc acum și citesc zi de zi: Sky News, Euronews, BBC, CNN. Asta m-a mânat de la 14 ani să fiu activ în zona politică. De vreo trei ani am renunțat la acest tip de activism, și mă bucur de alte provocări. Însă sunt atent cui acord votul.

Îmi place să călătoresc și să descopăr orașe noi. O fac atât de des de vreo șase ani încât nu mai pot spune că e un hobby; e un mod de viață. E drept că și provocările profesionale m-au determinat să călătoresc mult. Așa am descoperit zone interesante: Serbia, Croatia, Rep. Moldova și nu în ultimul rând Brașovul. La Brașov sunt de vreo doi ani unde lucrez la un proiect de dezvoltare a liderilor dintr-o companie.

Norbert: Spune-mi despre ultimul tău film văzut și care sunt lung-metrajele tale favorite?

Cosmin: Sunt multe filme care mi-au plăcut. Fiecare film are un mesaj sau adresează o temă. Și caut să descifrez asta la orice film. Dar, filmul de lung metraj care e undeva în top e “Ziua cea mai lungă” produs în 1962, cred. Îmi place că surprinde atât felul în care personalitățile militare ale vremii au luat diverse decizii, cât mai ales situații extraordinare prin care au trecut soldații, oameni obișnuiți, care au făcut istorie dar care au rămas anonimi. Povestea lor mă mișcă. Aș fi vrut să fiu ca ei. Am văzut tot ce s-a produs pe această temă (Band of Brothers e fain) dar totuși acest lung metraj mi-a rămas la suflet.

Norbert: Ce asculți de obicei și care sunt melodiile pe care le fredonezi sub duș? Sau care ar fi acele 5 cele mai ascultate melodii de pe noul tău iPhone?

Cosmin: Sub duș nu fredonez că n-am voce. Acum, în timp ce scriu răspunsul la aceste întrebări ascult “Highway to hell” AC/DC iar următoarele patru de pe iphone sunt: Yesterday – Beatles, Fly Me to the Moon- Frank Sinatra, Have you Ever Seen the Rain – Credence Clearwater Revival,  Sto ne moze niko mozes ti – Bajaga i instruktori.

Norbert: Care sunt ultimele tale cărți citite și ce ne recomanzi? Ce consideri tu că ar fi niște must read-uri?

Cosmin: Fiecare avem preferințe diverse. Mie mi-a plăcut tot ce am citit că altfel nu le terminam de citit. Dar dacă te referi la zona de dezvoltare personală recomand “Arta de a reuși în viață” și “Secretele Succesului” a lui Dale Carnegie și cam tot ce a scris Carnegie.  Pentru cei preocupați de dezvoltarea abilităților personale mai recomand și Daniel Goleman – Inteligența Emoțională. Pentru cei care sunt interesați de viața publică sau de implicarea în treburile cetății  recomand: “Diplomația” scrisă de Henry Kissinger. Eu acum m-am apucat să o citesc.  Pentru cei care au o afacere recomand Lary Farrel: “Corporate Entrepreneurship”, am să și vorbesc despre carte la întâlnirea noastră. Pe lângă mai citesc și “Coaching pentru performanță” și “Game storming” cărți ce mă ajută în profesie. Iar dacă vrei să vezi societatea românească, așa cum a fost și cum e ea, recomand Caragiale, tot ce a scris.

Norbert: Care sunt cele 5 obsesii de moment? Enumeră orice!

Cosmin: Obsesia 1: Să nu mai fumez!
Obsesia 2: Să scap de 5 kg până în noiembrie!
Obsesia 3: Trainingul ce trebuie să îl livrez în limba engleză pe 10 noiembrie!
Obsesia 4,5 nu există. 

Norbert: Spune-mi o lecție de viață favorită pe care ai primit-o în anii de maturitate.

Cosmin: Ultimii 10 ani din viață mi-au adus destule lecții. Dar două îmi par importante: Dacă te iubești pe tine vei ști să iubești cu adevărat oamenii din jur. Am crezut o vreme că dacă le faci oamenilor pe plac renunțând la dorințele tale vei fi plăcut și apreciat. Greșit total. A doua lecție care îmi place mult și o folosesc în training e legată de vinovăție. Nu există vină. Există doar responsabilitate. Atunci când îți spui că ești responsabil te înarmezi cu abilitatea de a da un răspuns situației cu care te confrunți. Ideea de vinovăție blochează acțiunea, asumarea responsabilității.

Norbert: Și o ultimă întrebare, ce-ți aduce toamna aceasta? Ce vrei să faci sau ce ți-ai propus?

Cosmin: Toamna îmi aduce un șir lung de zile de training. Adică vreo 216 ore de dialoguri și muncă cu oameni care vor să depășească limitări și să își atingă țeluri personale și profesionale. De la care îmi voi lua și eu multe învățăminte.
Cel mai mult timp voi fi la Brașov dar am cursuri și la Satu Mare, Ploiești, Timișoara, Arad. Dar cel mai simplu e să ne auzim pe facebook.

Ce mi-am propus? Să fiu cel mai bun în ce fac.

Norbert: Mulțumesc frumos, Cosmin. Ne vedem la Biz!

Atât pentru astăzi, nu uita de noua ediție de Bizbox organizată pe 18 Septembrie, ora 19:30* în incinta librăriei Scienta. O zi frumoasă în continuare și un weekend cât mai fain. Pe curând!

Un răspuns la „Obsesiile săptămânii cu Cosmin Galu”

Comentariile sunt închise.