Aradul e pe primul loc în preferinţele pro Băsescu. Au confirmat-o şi ultimele alegeri. Politicienii de la PD -L ne-au spus în timpul şi după campanie, că votul pro Băsescu este un bun câştigat pentru Arad. Propta la Guvern e asigurată „vom primi bani” pentru dezvoltare. Aradul are o voce la nivel naţional.
O fi aşa…nu zic nu…am ieşit şi în top, la Zece pentru România.
Dar, e normal? E firesc? Acest gen de a face politică, vine din care tip de mentalitate? Cea democratică bazată pe autonomia locală de tip european, eficientă în chivernisirea banului public sau mai degrabă din mentalitatea centralistă unde banii din bugetul naţional erau distribuiţi în funcţie de mărimea plaselor, cărate de vătafii judeţelor, pe la ministerele lui Dăscălescu?
E normal ca un politician de la PDL (oricare ar fi el) să trebuiască să bată cu pumnul în masă la Bucureşti, pe argumentul am adus voturi vrem mai mulţi bani pentru Arad? În fond pe banii cui tot acest joc? Nu tot pe banii arădenilor?
Iată, că principiul se dovedeşte foarte repede tare ne-sănătos. Aradul primeşte din sumele defalcate, din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, cu putin mai mult ca Bistriţa,Brăila, Giurgiu sau Gorj şi mult mai puţin ca Suceava,Bacău,Neamţ. Dacă tot le place unor politicieni locali să facă comparaţii. Sigur, argumentaţia a venit rapid, e vorba de un calcul matematic să fim liniştiţi bugetul ministerului dezvoltării e soluţia pentru noi. Da…om vedea si asta..dar la vot nu a vorbit nimeni despre matematica distribuirii.
Iată aşadar, că în loc să avem principii sănatoase de functionare si constructie a bugetului de stat, in loc să votăm între oportunităţi de proiecte sau să alegem între diverse vizuini si tematici prioritare pentru judetul nostru, am cazut prada acestui „santaj” si calcul „matematic” complicat.
Sigur, in aparentă e mai simplu pentru politicieni să comunice mesaje de acest gen simple si populiste” Votati cu puterea si va fi bine pentru Arad” „Am depasit Timisoara” „Acum avem si noi spate la Bucuresti”.Dar e normal, aşa? Face parte din discursul politic firesc al unei ţări europene?
Dar care e tributul pentru acest „bun” castigat? E normal să ne fie decis confortul urban de această manieră? E firesc? E politic corect?
Ar fi mai simplu, mai ales pentru majoritatea arădeană a PD, să militeze pentru autonomia locală autentică. Cu cât mai mult din toate pârghiile aparatului central se transferă judeţelor cu atât mai bine pentru Arad. Cu cât mai puţini angajaţi în minsiterele centrale, cu atât mai bine pentru Arad. Cu cât au mai mult din pârghiile guvernului central, Consililul Judeţean şi cel Municipal (chiar şi în actuala configuraţie) va fi mai bine pentru Arad.Ar fi mai simplu, corect,eficient şi benefic electoral. Mda…dar organizaţia centrală de partid… ce „bun” are de câştigat din autonomia locală autentică?