Comunicare, Inteligenta emotionala, Spiritualitate, training

Daca…atunci…

“Daca el ar fi mai atent, atunci si eu as fi mai draguta.” “Daca ea nu m-ar mai bate atata la cap, atunci si eu as face mai multe pentru noi.” “Daca el nu mi-ar raspunde pe un ton ridicat, atunci nici eu nu as mai tipa atunci cand ne certam.”  “Daca mama ar fi fost mai buna cu mine, atunci as fi fost o persoana mai calda.”…

De cate ori nu am auzit sau am rostit astfel de fraze?…De cate ori nu am fost convinsi ca suntem capabili sa fim mai buni, mai suportivi, mai atenti, mai grijulii, mai calmi, mai…DACA ceilalti ne-ar stimula sa fim “mai”, DACA ceilalti si-ar schimba primii comportamentul, DACA ceilalti nu ne-ar determina sa facem acele lucruri care nu ne plac, DACA ceilalti ne-ar da motive sa fim/ sa facem altfel? In fond, nu e nimic gresit in aceasta teorie a schimbarii. Intr-adevar, DACA oamenii cu care suntem in relatii si-ar modifica felul de a fi/ de a face lucrurile, aceasta ar avea ca efect si o schimbare in modul nostru de comportament. Problema este cine isi doreste cel mai mult schimbarea. Pentru ca daca EU sunt cel nemultumit, daca PE MINE ma afecteaza foarte mult un stil de relationare, daca EU vreau sa fac ceva sa fie mai bine, atunci in mod cert a conditiona acest “mai bine” de ceea ce fac ceilalti nu e o varianta. “Daca tu te schimbi…” inseamna a da celuilalt controlul, inseamna a astepta ca celalalt sa binevoiasca sa modifice primul ceva, inseamna ca tu te plasezi pe o pozitie secundara, nicidecum “la comanda”. In aceasta secventa, va fi “mai bine” numai daca acel celalalt e dispus…Dar in aceasta secventa nu inseamna ca tu nu ai niciun cuvant de spus? Nu inseamna ca esti in definitiv o marioneta condusa de celalalt? “Tu te schimbi -> eu ma schimb” poate oricand sa devina “eu ma schimb -> tu te schimbi”! Asa incat, de ce sa nu fiu eu cel care incepe? De ce sa nu fiu eu initiatorul schimbarii?

O relatie (orice relatie) e ca un dans. E suficient ca unul din parteneri sa schimbe ritmul, ca si celalalt sa o faca – e chiar obligat sa o faca, altfel se impiedica. Si daca EU vreau ca viata mea sa fie mai buna, nu voi mai astepta ca TU sa faci ceva. Voi incepe eu. Si daca EU sunt important pentru TINE, atunci TU ma vei urma in acest dans al schimbarii.

Sursa:http://www.psihiatrie-psihologie.ro/blog/daca-atunci/#more-204

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: