Comunicare, Inteligenta emotionala, training

Sunt un scorpion şi scorpionii asta fac

Broasca si scorpionul

Un scorpion care dorea sa treaca un rau a rugat-o pe broasca:

– Ia-ma si pe mine in spinare.
– Sa te iau in spinare! a raspuns broasca. Nici nu te gandi! Daca te iau in spinare, dupa cum te stiu, ai sa ma intepi si am sa mor!
– Nu fi proasta, i-a spus atunci scorpionul. Nu-ti dai seama ca, daca te intep, ai sa te duci la fund, iar eu, care nu stiu sa inot, am sa ma inec?
Cele doua vietuitoare au mai vorbit astfel o vreme, iar scorpionul s-a dovedit atat de dibaci, incat broasca a primit sa-l treaca pe malul celalalt. L-a luat, asadar, pe spinarea ei, umeda si lunecoasa, i-a spus sa se tina zdravan si a pornit sa treaca raul.
Cand au ajuns la mijloc, unde apa este mai adanca, scorpionul a intepat-o pe broasca. Aceasta a simtit cum otrava ii patrunde in trup si a inceput sa se duca la fund, cu scorpion cu tot.
– Vezi! Ce ti-am spus eu? Ce-ai facut?

– N-am ce face, a raspuns scorpionul, inainte de a fi inghitit de apa rece a raului.

Sunt un scorpion şi scorpionii asta fac.”

Suntem ceea ce ne asumăm că suntem. Comportamentul şi firea se ajustează în funcţie de convingerea care o avem  despre cine şi ce suntem. Convingerea despre identitatea noastră va colora fiecare comportament ales de noi. Convingerea ne defineşte dar ne şi limitează în acelaşi timp.

Cine eşti? Cum te defineşti? Care este identitatea ta cu adevărat?

Meditează puţin la aceste întrebări. Identifică astfel parametrii tăi de funcţionare. Eu am crezut foarte mulţi ani că sunt un militant în viaţa politică. Nu un politician de carieră. Un militant, o persoană care luptă pentru un ideal. Un militant pune pasiune în ce face şi acţionează ca atare. Datorită acestei convingeri în viaţa mea privată am susţinut cu pasiune orice idee. Asemeni unui militant. Nu a fost mereu cea mai buna cale. Dar asta era identitatea asumată de mine şi mă comportam ca atare atât în profesie cât şi în viaţa intimă.

Defineşte toate elementele identităţii tale. Spre exemplu dacă te defineşte mai mult identitatea de părinte nu sjunge să spui ” Eu sunt o mamă”. O mamă înseamnă o persoană organizată, responsabilă, atentă, un prieten, un bucătar, un bun gestionar al timpului. Află cât mai multe din elementele care constituie identitatea. Defineşte explicit acest elemente.

Dacă te defineşti mai mult cu identitatea profesională descrie această profesie. De exemplu nu spune doar „sunt avocat”. Ghiceşte cum te vei comporta atunci acasă? Descrie ce faci tu ca avocat sau orice profesie ai. Un avocat este un practician al dreptului, un bun comunicator, o persoană atentă la detalii şi nuanţe.

Extinde şi scrie viziunea ta despre de tine. Asumă fiecare element al acestei identităţi iar comportamentul tău se va ajusta şi fiecare din competenţele tale vor fi puse în valoare, permanent.

Discuție

Un gând despre &8222;Sunt un scorpion şi scorpionii asta fac&8221;

  1. O abordare în spiritul ‘cunoaște-te pe tine însuți’! Sustrași de preocupările zilnice ne vine greu să ne concentrăm la personal branding, la acele elemente esențiale care ne definesc identitatea și ne fac unici. Întrebarea este: putem fi noi oare suficient de obiectivi?

    Cu toate acestea, fiecare reușim, într-o anumită măsură, să conștientizăm, să ne acceptăm și, dacă vrei, ‘să ne asumăm’ propriile calități și defecte, să ne setăm niște ‘parametrii de funcționare’ rezonabili, … devenind încet niște roboței raționali și previzibili. Ar fi bine să ne re-evaluăm mereu, să continuăm să avem visuri, să luptăm pentru ele, să punem pasiune și entuziasm în tot ceea ce facem, căci altfel viața ar rămâne inertă și grea.

    Contrar finalului fabulei ar mai fi bine ca limitele auto-impuse să fie alese spre binele nostru și, pe măsura generozității de care suntem capabili, spre binele celor din jur.

    Apreciază

    Scris de aradheritage | noiembrie 12, 2012, 9:33 pm

%d blogeri au apreciat: