Inteligenta emotionala

Viktor E. Frankl – “Omul in cautarea sensului vietii”

“[..] sensul vietii difera de la un om la altul, de la o zi la alta si de la o ora la alta. De aceea, ceea ce conteaza nu este sensul vietii in general, ci mai degraba sensul specific al vietii omului la un anumit moment dat. A formula intrebarea despre sensul vietii in termeni generali s-ar asemana cu urmatoarea intrebare pusa unui campion de sah : << Maestre, spuneti-mi care este cea mai buna mutare de sah?>> Rupta de situatia de joc concreta si de personalitatea adversarului, o altfel de mutare – cea mai buna, sau macar buna in sine insasi, nu exista. Acelasi lucru este valabil si in cazul existentei umane. Nu trebuie cautat sensul abstract al vietii. Fiecare dintre noi are vocatia sa proprie, misiunea sa proprie in viata de a duce la indeplinire o anumita sarcina care se cere implinita. De aceea niciunul dintre noi nu poate fi inlocuita si viata lui este irepetabila. Asadar sarcina fiecaruia dintre noi este pe atat de unica pe cat de unica este oportunitatea lui de a o implini.”

“Fiinta umana nu este un lucru printre altele; lucrurile se determina unele pe altele, in vreme ce omul se autodetermina. Ceea ce el devine – in limitele inzestrarii sale si ale mediului in care se afla – este ceea ce el a facut din sine insusi. In lagarele de concentrare, de pilda, in aceste laboratoare vii, in acest loc al incercarilor, am vazut si marturisim ca unii dintre tovarasii nostri s-au comportat asemeni porcilor, in vreme ce altii s-au purtat ca sfintii. Omul poarta in sine ambele potentialitati; pe care dintre acestea o actualizeaza depinde de deciziile sale, iar nu de conditiile in care se gaseste.”
“Europenii considera drept caracteristic civilizatiei americane faptul ca omului i se porunceste, mereu si mereu, sa fie fericit (be happy). Dar fericirea nu poate fi urmarita , ci ea poate doar sa urmeze. Trebuie sa ai un motiv pentru “a fi fericit“. De indata ce gasesti motivul, devii automat fericit. Dupa cum vedem, omul nu este o fiinta in cautarea fericirii, ci mai degraba a unui motiv de a fi fericit, prin actualizarea sensului potential, care este inerent unei anumite situatii date si care persista in ea.”

 

Sursa: http://www.psihiatrie-psihologie.ro/blog/viktor-e-frankl-%E2%80%93-%E2%80%9Comul-in-cautarea-sensului-vietii%E2%80%9D-%E2%80%93-fragmentele-2/

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: