Spiritualitate, training

A treia fericire:”Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul” (Matei 5, 5).

Blandetea este cel dintai rod al bunatatii si iubirii aproapelui. Ea este o stare cumpanita si linistita a sufletului, insotita cu silinta de a nu supara pe nimeni si a nu se supara de nimic.

Cel bland nu murmura niciodata impotriva lui Dumnezeu, nici a oamenilor, urmand indemnul Sfantului Apostol Pavel: „Vorba voastra sa fie totdeauna placuta, cu sare dreasa, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia” (Col. 4, 6). Omul bland da cuvenita cinste si ascultare mai-marilor sai: nu batjocoreste, nu graieste de rau si nu osandeste pe semenii sai, ci se arata pe sine totdeauna smerit. Iar cand se intampla ceva potrivnic dorintelor lui, nu se lasa prada maniei si, mai presus de toate, nu se razbuna pentru jigniri.

Cea mai inalta treapta a blandetii este iubirea fata de cei ce ne prilejuiesc necazuri si suparari si care se arata prin iertare si impacare (Matei 5, 23-24). Culmea blandetii sta deci in purtarea pe care ne-o porunceste Mantuitorul, prin cuvintele: „Binecuvantati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc” (Matei 5, 44).

Sursa:http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/invatatura-credinta-ortodoxa/fericirile-predica-de-pe-munte-80586.html

Discuție

Un gând despre &8222;A treia fericire:”Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul” (Matei 5, 5).&8221;

  1. In muntii Elevetiei, acoperiti cu zapezi vesnice, exista locuri in care calauzele ii previn pe excursionisti sa nu vorbeasca deloc, fiindca cea mai mica vibratie a aerului ar putea produce avalanse si riscul de a se prabusi cu totii in prapastie. Cine ar fi putut crede ca un cuvant rostit ar putea avea asemenea consecinte teribile? Influenta morala a cuvintelor pe care le rostim este insa infinit mai mare.

    Apreciază

    Scris de aradheritage | septembrie 30, 2012, 8:25 am

%d blogeri au apreciat: