Resurse crestine, Spiritualitate

Fericirea a II-a: “Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia”

“Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia” (Matei 5, 4). Fericirea poate sta in lacrimi?

Avem, asadar, un indemn sigur spre plangere, dar nu spre orice fel de plangere caci, Sfantul Ioan Gura de Aur, talcuind aceasta fericire, in Omiliile sale, spune ca acest cuvant nu se adreseaza acelora care plang pentru fel de fel de pricini, ci acelora care plang pentru pacatele lor. Sfantul Ioan Gura de Aur respinge, deci, orice alt fel de plans, in afara de cel izvorat din intristarea dupa Dumnezeu si intristarea pentru pacate.

In vietile multora dintre Sfintii Bisericii gasim, pe langa acest fericit plans, pentru pacatele proprii, si plansul pentru pacatele altora. Putem aduce aici exemplul Sfantul Ignatie Briancianinov, care plange pentru aproapele sau cu un plans sfasietor, neobosit, iar Sfantul Ioan Gura de Aur aminteste in Omiliile sale de cuvantul fericitului Iov (30, 25), care spune: „Eu am plans pentru orice neputincios si am suspinat cand am vazut un om in nevoie.”

Darul lacrimilor aducatoare de bucurie l-au avut, de asemenea, toti sfintii. Fagaduinta mangaierii este unita cu indemnul de a plange, pentru ca intristarea pentru pacate sa nu duca la deznadejde.

Sursa:http://www.crestinortodox.ro

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: