Comunicare

De ce este cerul albastru?

Atunci când dialogul, cu o persoană, devine difcil foloseşte „De ce?”. „De ce?” se referă la situaţie, elimină personalizarea dialogului. Aşadar, elimină subiectivitatea. „De ce?” canalizează discuţia spre obiectul ei nu spre subiecţi.

Întreabă mereu: „De ce?”. Este întrebarea preferată a oricărui copil. Sigur, nu e mereu uşor să spui „De ce este cerul albastru?”. Dar, „De ce?” îndeamnă la dialog nu la tăcere. Iar dialogul, duce până la urmă la apropiere, la compromis. Mai cu seamă când se referă la minge şi nu la jucător. „De ce?” înseamnă interes, curiozitate, atenţie şi în ultimă instanţă apropiere.

„De ce?” încurajează orice persoană să clarifice, să comunice, să exprime nemulţumirea, starea emoţională. Un copil nu va înţelege „De ce este cerul albastru?” dar va fi mulţumit de orice răspuns. De  atenţia primită. Iar dacă răspunsul nu va veni imediat va continua să întrebe „De ce?” până va beneficia de toată atenţia ta. Orice părinte îşi aminteşte, cu drag, momentele când a răspuns primilor „De ce?”.

În relaţionările intime sau sociale sunt situaţii când, într-un dialog, apar nori de furtună. Dacă te afli vreodată într-o asemnea situaţie întreabă: „De ce este cerul albastru?”

 

Cosmin Galu

Discuție

3 gânduri despre &8222;De ce este cerul albastru?&8221;

 1. Frumos și senin! Dar ce ne facem dacă mingea joacă cu noi înșine? Fiindcă ne complacem deseori, în a ne lăsa purtați de valurile hazardului, fără a ne pune întrebarea esențială ”De ce?”. 

  Oare de ce? Fiindcă e comod și facil in a closed box – o zonă de confort ale cărei pereți i-am ridicat chiar noi înșine în jurul nostru, prin puterea obișnuinței, a inerției, a temerilor, a ignoranței sau a mediului/societății în care trăim. Fără consistent personal contribution, sita destinului nostru nu cerne și nu le alege pe cele rele de cele bune, fie că este vorba despre oamenii care ne înconjoară, de faptele, gândurile, visurile, valorile noastre. 

  Mai rău de-atât, uneori așteptăm ca cineva să ne bată pe umăr și să ne spună ”Great job!” ca să ne simțim împliniți; când, de fapt, satisfacția lucrului bine făcut rămâne doar în mintea sau inima noastră, ca să ne consolideze încrederea de sine și să ne auto-motiveze în a merge mai departe no matter what, a escalada alte obstacole sau a traversa alte gropi pe care viața ni le pune în cale, sperând, poate, că ele ne vor trezi cândva din somnul rațiunii.

  Pentru lipsa de acțiune găsim, cu nonșalanța semidoctului, justificări pertinente și citate revelatoare care nu fac decât să ne cufunde și mai tare în întuneric, orientate spre relevanța instinctului [Rațiunea este slujitorul instinctului]; spre lipsa de referințe [Nu există la noi o educație sau o cultură în a identifica un scop pentru fiecare lucru pe care îl facem]; spre acceptare tacită [E bine și așa /Va fi cumva]; spre pesimism [În toate este numai deșertăciune și goană după vânt, nimic trainic sub soare] – Ecleziastul; spre optimism [Drumul este mai important decât destinația] – Donald Trump. 

  Dar, [Dacă nu știi unde mergi, nu contează nici pe ce drum o apuci] – Lewis Caroll sau [Pentru o corabie care știe în ce direcție se îndreaptă, orice vânt îi este potrivnic] – Seneca

  Mulțumesc pentru trezirea la realitate.

  Apreciază

  Scris de Gloria | iunie 28, 2012, 10:14 am
 2. Ai dreptate, Mihnea.În orice spunem sunt prezente convingerile noastre şi personalitatea dezvoltată prin experienţe. Ne punem pe noi înşine în orice spunem. De ce? Pentru că experienţele, mediul social, familia ne formează tipare mentale. Atunci când folosim întrebări deschise dăm oportunitatea interlocutorului să se exprime. Lucru care transmite interes din partea noastră.

  Apreciază

  Scris de Cosmin | iunie 28, 2012, 9:04 am
 3. Bună metodă de deschidere și invitație la dialog. Deși aș fi zis că ancorează mai mult ”jucătorul” decât ”mingea”, pentru că toate experiențele le explicăm printr-un filtru personal. Dar bănuiesc că ne vei spune mai multe despre acest aspect altădată.

  Apreciază

  Scris de Mihnea Iuga | iunie 28, 2012, 8:37 am

%d blogeri au apreciat: